Merhaba Bayraktaro;
Freud ile ilgili yeterince kitap okuduğumu söyleyebilirim. Hatta Jung'u da çok iyi bilirim. İllada pisikolojik bir yön tutmam gerekirse ben Freudun aksine Jung derim. Çünkü Jung Freud'un aksine katı bir durş sergilemeden katmanları tarif etmişir en azından.
Ancak, *Felsefe ve bağıl dallarının ucunun hep açık olduğunu, öne sürülen sav ve görüşlerin bir kişiye bağlı olarak öne sürüldüğünü, dünyada ne kadar kişi varsa çok az da farklılıklar gözetse değiik değişik düşünceler olduğunu, bu kadar farklı düşünce ve yapının aslında görünmeyen bir güç ile yönetilmesinin ancak mümkün olabileceğini, bu gücü kabul ettikten sonra, asıl felsefenin o gücü anlamak veya o güçe varma veya o güçle kaynaşmak olduğunu, daha sonrada felsefe akımlarından hangisini seçerseniz seçin hepsinin localde bir davranış tahlilleri veya kuralları olduğunu inşallah göreceksiniz.
Bu tıpkı yerçekimini kabul edip, yerçekiminden faydalanmak gibidir.
Unutmayınız, her bir düşünürün bir amacı vardı. Ortak amaçların birleşmesinin insan faktörü ile ne kadar müşkül olduğunu hep beraber dünyada izliyoruz zaten.
Allah kavramı ile Tanrı, Rab, baba gibi kavramlar o kadar karışmış ve kasıtlı olarak bir biri içerisine sokulmuştur ki, bir incil alsanız elinize ya burda kim kimdir i anlamak için bile yıllarınızı veririsiniz.
Yanılmıyorsam Stefean Swing (ismi yanlış yazmış olabilirim yıllar önce ki hafızamda kalan isimler lütfen kusura bakmayınız) di onun bir sözü vardı, "DAS KAPITAL'i o kadar okudum bir şey anlamadım. Ama benim bunca eğitimimle anlamadığım bir kitabın cahil halk peşinde kutsal olarak koşuyordu buna bir anlam veremiyordum. Sonunda şu sonuca vardım. Das Kapital o kadar anlaşılmaz bir kurgu ile yazılmıştı ki onun tek bir sayfasını dahi sonuna kadar okuma başarısı gösteren birisi bu verdiği emeğin boşa gitmemesi içöin o bildiği kaarını savunuyordu."
Aynı durum Kuran'ı anladığını iddia edenlerde de çokca vardır. Halbuki, anlamak yaşamadıktan sonra hiç birşeydir.
Allah cc. Kuran'ı kerimde bu duruma örnek olarak tevrat yüklü eşekler örneğini vermiştir zaten.
Bilgiye olan açlığın insanda verdiği savrulmaları çok iyi bilirim. Lütfen ukalalık olarak da almayın şunu demeden de geçemeyeceğim. "Belki sizin yaşadığınız kırılmaların kat be kat fazlasını yaşadım." Eğer çıkış olsaydı bunu bulurdum.
Ben tüm çemberi dolandım, ve merkezi buldum. Siz ve bu sitede yazılarından sezinlediğim bazı arkadaşlar henüz çemberi dolanmakla meşgulsunuz. Belki de bu siteye beni çeken asıl sebep de bu.
Zira, hoca damdan düşünce ne demiş bilirsiniz..
Bana bir başka damdan düşen getirin benim halimden ancak o anlar.
Selamlar
ED.