Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-06-2010, 18:57
KızıL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KızıL KızıL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

sevgili milomanara bu ülkede birşeylerin değişmesi nedir en başta biliyormusun??
sadece insana değer vermektir onun önemini kavramaktır kapitalizme ne kadar aykırı olsada..
bu ülkede bu işi rant haline dönüştürmeden gerçekten gelecekte ve şimdide sadece ülke huzuru için diye düşünen beyinler olmalı, bu ülkede bu işi yapacak bakanlıklara ve işe girecek özel şirketlere güvenmıyorum ve olabilecek herhangi bişeyin vereceği zararı düşünmek bile istemıyorum..

biz yapamayız argümanı benim inandığım bir şey değil ben ülkemin insanlarına ve bu konuda eğitimli olan mühendislere bilim adamlarına sonuna kadar güveniyorum!
ancak ben onların işlerine karışan "büyük patronlara" güvenmiyorum!
umarım meramı mı anlatabildim...

ÖRGÜTLENİN!!!
Alt 30-06-2010, 19:45
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

sevgili kızıl

nükleer santral, maden ocakları ile pek kıyaslanamaz. Çünkü nükleer santralda oluşabilecek bir kazanın etkisi sadece Türkiye sınırlarında kalmayacaktır. Bu yüzden uluslararası düzenlemeler, yerine getirilmesi gereken standartlar ve denetim mekanizmaları mevcut. Ayrıntılar için özel olarak bir incelemek gerekir ama, Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalara binaen hukuki zorunluk da söz konusu olabilir, bu tür uluslararası düzenleme ve denetimlere uyma konusunda.

saygılarımla
Alt 01-07-2010, 02:32
KızıL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KızıL KızıL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili ulpian seni çok iyi anlıyorum ancak madencilikle kıyaslanamaz demişsin ya iki şey söyleyeceğim sana birincisi sadece çok gelişmiş olan madenciliğimizin bile ne halde olduğunu göstermek istedim ikincisi bahsettiğin güvenlik standartları emin ol madenciliktde var ama işi mta ya bırakan mı var?? gruzi boşaltımı madenlerde standarttır tüm dünyada aynı işlem yapılır! ancak sen bunu kurdurmak ve korumak için bişey yapmazsan gruzi birikir ve patlar...
işte mesel bu ülkedeki zaafiyetdedir..

ÖRGÜTLENİN!!!
Alt 01-07-2010, 10:00
milomanara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
milomanara milomanara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

kızıl´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili milomanara bu ülkede birşeylerin değişmesi nedir en başta biliyormusun??
sadece insana değer vermektir onun önemini kavramaktır kapitalizme ne kadar aykırı olsada..
bu ülkede bu işi rant haline dönüştürmeden gerçekten gelecekte ve şimdide sadece ülke huzuru için diye düşünen beyinler olmalı, bu ülkede bu işi yapacak bakanlıklara ve işe girecek özel şirketlere güvenmıyorum ve olabilecek herhangi bişeyin vereceği zararı düşünmek bile istemıyorum..

biz yapamayız argümanı benim inandığım bir şey değil ben ülkemin insanlarına ve bu konuda eğitimli olan mühendislere bilim adamlarına sonuna kadar güveniyorum!
ancak ben onların işlerine karışan "büyük patronlara" güvenmiyorum!
umarım meramı mı anlatabildim...
Sevgili kızıl,

Daha önce duymadığım "nükleer iyidir ama biz beceremeyiz" argümanıyla beni dumura uğrattın

Türkiye'den beklediğin, sayısal olmayan, afaki hedeflere bir gün ulaşılır mı bilemem. Bu, yüksek teknoloji üretimini yerden biter gibi başlatır mı, onu da bilemem. Mezbelelik Hindistan teknoloji parkı olmuş, 17 tane nükleer santral işletirken, bu işler bizi aşar savunmasını ben anlayamam. Zaten başlığın da çok konusu değil.
Alt 01-07-2010, 16:22
Sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sangre Sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Konu bilgilendirici ve bazı insanların tabularını yıkacak cinsten.

Kendi adıma Milomanara ve Ulpian'ın yazdıklarından yararlandım.. Kendilerine teşekkür ederim..
Alt 14-07-2010, 10:08
AerA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AerA AerA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Santrala evet, kurulacağı yere hayır.
Hammadde ihtiyacı olan bir şey değildir ki nükleer santral neden limana yakın yapılsın.

Bir kimyager olarak doğadaki en temiz enerji diyebilirim, tabii ipin ucunu kaçırmazsanız. Ama ucu kaçmış ip masalı eskide kaldı.
"Nükleer santral teknolojisinde hiç bir gelişme olmadı ki" diyenler bir daha düşünsün. Almanyada adım başı nükleer santral hangisi patladı, hiçbiri. "Hiç patlamayacak değilya, o zaman ne yapacaksın?" denirse. Sürekli patlayacağını kurgulayıp güneşten medet uman bir "lahana" gibi yaşamaktansa patlarken yanında olmak daha iyi gibi. Her ardınızdan yürüyenin amacı sizi öldürmek değildir, paranoyayı bir tarafa bırakın derim.

Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein

Konu AerA tarafından (14-07-2010 Saat 10:13 ) değiştirilmiştir.
Alt 14-07-2010, 14:45
nogada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
nogada nogada isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sayın milomanara'nın fikirleri son derece önemli ve aydınlatıcı bir o kadarda gerçekçi ve çözümseldir,kanaatindeyim.

Bununla birlikte bazı güçlerin,ülkeleri geri bırakma yada bazı konularda(enerji,hammadde,teknoloji,üretim vs)gelişmeyi önlemek yada daha az faydalandırmak adına,bazı grupları(greenpeace gibi)bu oluşumların içine sokmaktadırlar.Oysa bu sosyal grupların merkezinin bulunduğu ülkeler,bu grupların karşı olduğu aktivitelerin en fazlasının bulunduğu yerlerdir.

Bizim insanımıza gelince bizden bişey olmaz,nükleer bizim neyimize,bir onu iki günde patlatırız,gibi traji-komik açıklamalarda,insanımızın ne kadar kısıtlı bir dünyası olduğunun ve başka halklar karşısında ezilmişliğin nası D.N.A'larımıza işlediğinin acınası bir örneğidir.

O zaman ne yapmalıyız.Enerji şirketleri kurmayalım,ar-ge aytırımlarını desteklemeyelim,bilim insanı-mühendis yetiştirmeyelim,gelişmek için alternatif yollar edinmeyelim öylemi,nede olsa biz türküz,hiç bir şey yapamayız.

Arkadaşlar lütfen.Biraz kendinize saygınız olsun.Sayın milomanara gibi bende bir mühendisim,ve gerek çevremde gerekse,öğrendiğim yada tanıştığım kişilerce bu ülkede çok güzel şeyler yapan yada yapmaya çalışan ve devamlı gelişme içinde olan şahsiyetler,bilim insanları,mücedeleler ve yüksek çalışma arzulu oluşumlar görüyorum.

Bu beni gururlandırdığı kadar ümitlendiriyorda.Lütfen sizde destek olun o yada bu şekilde,gerek içinde gerekse dışarıdan ülkemizin gelişmiş milletler içinde olması için çalışalım.

Burada bilimi savunduğunu iddia eden kadar,hiç bir yerde böyle bir insan grubu görmedim ama bunlar sadece lafta olmasın,söz söylemek kolaydır,önemli olan o söylenilenleri gerçekleştirecek kapasitede olmaktır.

Başkalarının gelişmememiz için yaptığı,sözde insan ve çevre haklarını savunanlara kanıpta,gerçekleri bırakmamalıyız...

Saygılarımla...

Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
Alt 15-07-2010, 13:41
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hipotetik olarak şunu sormak isterim.

çernobil benzeri bir olay yaşandığında , bunun bedelini ödeyebilecekmiyiz.
bu risk yüksek olmayabilir.
ama sonuçta bu risk var.
bu riskten bahsedilmesini kimse bir tür 3.dünya kompleksiyle izah etme kolaycılığına kaçmasın.
bu riski neye dayanarak kabul edilebilir bir risk olarak sunabiliyorsunuz.
bu konu kolayca birimizin bir diğerini eleştirip karara bağlayabileceği bir konumu.
Alt 15-07-2010, 15:12
n4n0_s3c0nD n4n0_s3c0nD isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yeterki fizyonu hayata sokmaya basarabilsinler iste ozaman tertemiz bir dünyamiz olur petrol bile cikarmazlar artik
Alt 15-07-2010, 21:20
Sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sangre Sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

http://www.agoratr.com/index.php/topic,223.0.html

Bu başlıkta da konuyla ilgili bir tartışma vardı..

Astur'un konuyla ilgili yaptığı açıklamaları okumanızı tavsiye ederim;

Öncelikle, nükleer santrallerin çevre açısından çok zararlı, riskli oldukları gibi yanlış bir kanıya sahipsin. Günümüzdeki nükleer teknoloji bundan yirmi ya da kırk yıl önceki ile aynı değil, eskisi giibi riskler yok, ikinci bir Çernobil vakası falan olası değil. Nükleer santraller pek çok insanın sandığının aksine nükleer bombalar gibi patlamazlar. Reaktör fazla ısınırsa su buharı basıncı yüzünden bir basınç patlaması yaşanır. Çernobildeki olay budur. Yeni nesil nükleer santrallerde reaktör korunaklı özel bir bölgede bulunur. Patlama ve sızıntı ihtimali ortadan kalkar. Çernobildekine benzer durumlar Hindistan ve İngiltere'de yakın zamanda yaşanmış ve sıfır denecek zararla atlatılmıştır. Nükleer santrallerin atıkları hiçbir koruyucu tedbir alınmadığında bile çok büyük kirlilik yaratmazlar. Nükleer bombaların ve Çernobil'deki sızıntının yarattığı kirliliğin esas nedeni havaya bol miktarda radyoaktif partikülün saçılması ve rüzgar, yağmur gibi etkenlerle çok geniş arazilere serpinti halinde yayılmasıdır. Nükleer santrallerin yakıtlarındaki artıklar rüzgarla oradan oraya taşınabilecek nitelikte değildirler. Sadece birinci aşamadaki su risk teşkil eder, o su da variller içinde depolanır.

Bir nükleer santralin atıkları genelde kurşun levhalar içerisinde saklanır. Kurşun levhalar radyoaktif ışınların sızmaması için gayet kullanışlıdır. Atık madde miktarına bağlı olarak klasik dalga teorisinden bildiğimiz rezonans etkisi doğabilir ve gömdüğümüz atıkların ortaya çıkardığı ısı ile kurşun levhalarda erimeye bağlı aşınma ve çatlamalar olabilir. Ama bunlar zaten hesaplanabilir değerlerdir. Atık madde miktarına göre 8 ila 50 cm kalınlıklarında levhalarla korunaklı atık havuzları inşa edilir. Atık madde miktarı santral başına yılda ortalama 30 ton kadardır. Her ne kadar atık maddeler artık pek çok alanda geri dönüştürülüp kullanılıyor da olsa biz 30 ton artık maddenin tamamının saklanması gerektiğini varsayalım:

Uranyum özkütlesi yaklaşık olarak: 19 g/cm^3= 19.000.000g/m^3= 19ton/metreküp

Yani bir yıllık atık uranyumu gömmek için iyimser bir tahminle 2 metreküp hacimli bir kurşun sandığı yeterli. Kaynatmakta kullandığımız su ise uranyum çubukları kadar ışınım yapmaz ve devri daim olarak kullanılır. Onların da saklanması çok büyük problem yaratmaz. Kaba bir hesapla 1 yıllık üretimin bedeli olarak, iyimser verilerle doğadan 50 metreküplük bir bölge çaldığımızı düşünürsek bırakın hidroelektrik santrallerini, rüzgar türbinlerinin ettiğinden bile daha az alan işgal etmiş oluruz. Bunlar bile çok abartılı rakamlar. 30 tonluk artıklar artık geri dönüşüm ile farklı alanlarda kullanılabiliyorlar. Yavru izotoplar ayrıştırılarak sağlık sektöründe kullanılabiliyorlar, uydu pilleri haline getirilebiliyorlar, hatta yakın gelecekte kullanılması muhtemel olan çok temiz ve verimli bir enerji üretim biçimi olan soğuk füzyon için yatırım olarak depolanabiliyorlar.

O açıdan nükleer gelince çevre felaketleri olacak, çevre yanacak, kül olacak falan şeklindeki çevreci zırıltılarına hiç kulak asmamak lazım.

not: Bu yazıyı yazarken arşivime aldığım birkaç yazıdan yararlandım, bu yazıları yazan thecrow ve deicide'ın adını zikretmemek olmaz.

Önerilen Siteler

Etiket
atık, çevre, güç, nükleer enerji