Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-07-2010, 04:40
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Baskasina Fiziksel Zarar Verme Zihniyeti

Saygideger arkadaslar;

Daha geriye gitmeden, baskasina zarar verme zihniyetini (linc, iskence, tokat, dayak, dovmek, falaka, idam, taslama, diri diri gomme, oldurme/oldurtme, katliam, silahla tarama, havaya kursun sikma, intihar bombaciligi, kulak cekme, yumruk atma v.s. ve butun bunlari yaparken de, alay etme, zevk alma, neselenme 'sadizm' v.s.) Anadolu, kulturune yerlestiren ve nesilden nesile aktarila gelen zihniyetin temeli, etik yonlendirim ve yaptirim olarak, dini mi/toresel mi/milli mi? hepsi mi?, ya da sizce hangi temele dayanir?

Bu temelin zihniyetini, vicdan, insani degerler olarak ve degismeden nesillerdir suregelirligini nasil aciklarsiniz?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 21-07-2010, 21:34
oldschool oldschool isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

teklifinize riayet ederek ben de bişeyler yazmaya geldim sayın evrensel-insan. ama gördüğüm kadarıyla bu konu bilgi ve birikim olarak beni aşan bir konu, sitede muhakkak sosyoloji-tarih-felsefe vs alanlarına hakim üyeler vardır onlar daha güzel yanıtlar verebilirler. ama gelmişken hatırınız kırmayarak birşeyler yazmakta da fayda var, bence o yazdığınız linc,dayak, idam vs vs. gibi kavramların temelinde ikinci yazdıklarınız hepsi az çok rol oynamaktadır. mesela savaşçı diye adlandırılan bir millietin sevinçi günlerinde silaha sarılması sanki iki olay arasında bir bağlantı varmış gibi geliyor. yada idam vs gibi cezaların temeline bölgedeki hakim dinin muhakkak ki etkisi olmuştur bunu açıklamaya gerek bile yok. umarım tatmin edici bişeyler yazabilmişimdir sayın evrensel-insan...

saygılarımla..
Alt 21-07-2010, 21:38
Kıdemli Üye

Saygideger oldschool;

Onerimi "kirmayip" goruslerini, samimi ve acik dile getirdigin icin, tesekkurler.

Bu onerimin nedeni, "el kesme" dusunce ve uygulamasinin, ya da benden verdigin hayali ornekte bekledigin "hirsizi vurma" dusuncesi ve davranisinin, bir yerde nereden geldigini sana gostermekti.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 21-07-2010, 21:53
oldschool oldschool isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

siz herzaman konu açın biz de kafamızın bastığı, aklımızın yettiği ölçüde birşeyler yazmaya gayret ederiz. sonuçta buraya öğrenmeye geliyoruz. ama konu pek kimsenin ilgisini çekmedi herhalde...

saygılar..
Alt 21-07-2010, 22:02
Kıdemli Üye

Saygideger oldschool;

Bir konunun ilgi cekip cekmemesi, onemseme/etkilenme/ilgilenme ve de bilgi, birikim, bilinc, farkindalik v.s. konulariyla paraleldir. Sen merak etme, ben genelde actigim basliklarin "ilgi gormemesine" aliskinim. Ama, bugun gormezse, yarin gorebilir. Onemli olan konunun dilegelmesi ve okunmaya sunulmasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 21-07-2010, 22:56
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sn. Eİ, bununla alakalı iyi bir arguman paylaşmıştım, ama sanırım kimse seyretmedi çünkü yorum alamadım konu hakkında.

ps: birde, Millgram deneyi varki buda evlere şenlik, önce bu deneye bakınız, ardından belgesele.

hepsi içinde....

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 21-07-2010, 23:01
Kıdemli Üye

Saygideger nova;

Zeistgeist konusu, su baslikta da islendi.

http://www.turandursun.com/forumlar/...ght=Zeistgeist

Ayrica, senin verdigin linkteki, video da, ordaki linkte calismiyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 21-07-2010, 23:47
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Eİ. ben zeitgeist ten bahsettimmi?

Video çok geç görüntüleniyor ama link sapasağlam çalışıyor 15 sn önce denedim. Herhalde sen beceremedin.

Videonun hazırlanmasında emeği gecenler zeitgeist takımından olabilir, öyle bir yazmışsınki sanki video zeitgeist belgeseli ve ben burada zeitgeist diye bağrıyorum.

Videoyu çevirenler, Z.geist.org tayfası, ama kymatica ise evrensel bir içeriğe sahip ap ayrı bir belgesel.

Ayrıca verdiğin Z.geist başlığında bu belgeselle alakalı en ufak bir yazıda yok, en azından bak bi başlığa Kymatica içeren bi belgesel varmı diye dimi, çünkü bu zeitgeist değil.

Biraz önyargıyla yaklaşmışsın.

Ayrıca gerçekten seyretmek istersen, googledan seyredebilecek yüzlerce sayfa bulabilirsin.

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 22-07-2010, 00:03
Kıdemli Üye

Saygideger nova;

Olabilir de, bu kadar "elestiri bombardimanina" gerek var mi?

Ben sadece calismiyan linkin uzerinde "zeistgeist" yazisini gordum, eger bu bir onyargiysa, burada suc zeistgeist yazisinin.

Ben nerden bileyim, senin zeistgeistten bahsetmedigini?

Neyse, bu kadar "elestiriye de, bu kadar "ic dokme" yeterlidir.

Ayrica, boylece zeistgeist'i de anmis olduk.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 22-07-2010, 12:21
Squall - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Squall Squall isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Talking

Sana fiziksel zarar verme düşüncesi zamanında kafamı hayli meşgul etmişti evrensel amca...umarım bu düşüncelerimi bir gün hayata geçirebilirim..=)

Önerilen Siteler