Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-07-2010, 20:54
üye001 üye001 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Hücre ve Evrimle İlgili Soru

''DNA nın üzerinde "Histon" adı verilen bazı moleküller vardır.Bu moleküller DNA nın belirli bölgeleri dışında diğer tüm bölgelerinin üzerlerini kaparlar.Örneğin göz hücrelerinizde, bu moleküller yanlızca DNA nın gözle ilgili bölgelerini açık tutar.Diğer tüm bölgeler ise bu moleküller tarafından kapatılır.Aynı şey dil veya karaciğer hücreleri içinde geçerlidir.Mesela bir hücre dil hücresi olacaksa DNA nın yanlnızca dili meydana getirecek bölgeleri açık tutulur.Diğer bölgeler ise "Histon" lar tarafından kapatılır.''
Şimdi benim merak ettiğim şey bu histon denen varlıklar o hücrenin vücudun hangi konumunda olduğunu nereden biliyorda nereyi kapatacağını bilebiliyor bu varlıklar akıllımıdır?
2. olarak dna bildiğimiz gibi bir kütüphane gibi ve içinde veriler var,peki bir kitabı okumak için yazıldığı dili bilmek gerekir peki bu dna nın dilini evrimsel süreç nasıl oluşturmuştur ve hücre akıllımıdırda bu dili kullanabiliyor kendi içinde bir iletişim sağlayabiliyor?Sadece dna konusunda değil hücrenin içinde muhteşem bi yaşam var sanki içerde zeki varlıklar yaşıyormuş gibi bu nasıl oluyor.
3. olarak ta benim anlayamadığım şey mesela balina ve yunusların karadaki memelilerin evrimleşmesiyle oluştuğu söyleniyor hatta ket miller in sunumundada orta kulaktan falan bahsediyor,peki bu orta kulak zeki midirki aman beni taşıyan memeli suya girsin balina olsun ben şu şekle girersem o denizde duyar falan yani bu şekilde olmuyor heralde bunlar nasıl oluşuyor,bana açıklayabilecek olan varmıdır?
Gerçekten merak ettiğim için soruyorum ciddiye alıp yanıtlarsanız sevinirim.
Alt 25-07-2010, 21:17
troyya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
troyya troyya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

histonlar aktif ve pasif zincirlerin rollerini meydana getirirler...protein sentezi sırasında meydana gelen transkripsiyonda tum genetik sifre eşlensede aktif zincirden protein sentezi sağlanır...her doku hücresinin aktif zinciri kendine özgüdür ve ilgili kodlar o dokuyu tanıdıkları için, aktif olan yapılar meydana cıkarlar...yani dna nın kendisi bu sifreyi rna ya bildiriyor zaten...ve o doku hücresinin aktif kodlarını alarak kodonları olusturururlar...

bunun gibi bilinç dışı, tasarım demeyen zihniyete metabolizma icinde tonla misal verilir...ornegin beyinde ; aksonlar uyartıyı aldıkları zaman akson boyunca iletiyi ilettiklerinde dentritlerin başına geldiğinde duruyolar ve burada uyartı nereden geldiyse, ona göre bir nörotransmitter madde salgılanıyor...bu nörotransmitter madde o kadar akılsız bir tasarımdır ki evrimcilere göre, milyon dokunun uyartısı arasından algıladığı yola göre atıyorum histamin dopamin salgılayabiliyor...enteresan doğrusu...aynı sekilde karbonikanhidraz enzimide bu tasarımın bir halkasını olusturmaktadır...

olarak dna bildiğimiz gibi bir kütüphane gibi ve içinde veriler var,peki bir kitabı okumak için yazıldığı dili bilmek gerekir peki bu dna nın dilini evrimsel süreç nasıl oluşturmuştur ve hücre akıllımıdırda bu dili kullanabiliyor kendi içinde bir iletişim sağlayabiliyor?
sayın uye arkadasım...evrim dna yı olusturmamıstır...evrim dna nın gözlemlerini inceler ve buradan sonuclar cıkartır...at izinle şap izini bir araya karıstıranlar, işin özünü anlamadan kabul edenlerdir...zaten adamlarda bunu istiyor...

dna nın genetik şifresi anne ve babadan gelerek bireyin kendisine özgü proteinleri o halkada olusturur...doğal seleksiyon denen bilinçsiz bir mekanizma bu sistemi olusturamaz...

olarak ta benim anlayamadığım şey mesela balina ve yunusların karadaki memelilerin evrimleşmesiyle oluştuğu söyleniyor hatta ket miller in sunumundada orta kulaktan falan bahsediyor,peki bu orta kulak zeki midirki aman beni taşıyan memeli suya girsin balina olsun ben şu şekle girersem o denizde duyar falan yani bu şekilde olmuyor heralde bunlar nasıl oluşuyor,bana açıklayabilecek olan varmıdır?
bunların hepsi varsayım temelleri üzerine insa edilmistir sayın uye arkadasım.birebir hücre değişimini izleyen bir olay tespit edilemez...asırlar boyunca meydana geliyormus, işin içinden öyle çıkıyolar...

saygılarımla
Alt 25-07-2010, 21:31
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

troyya bi laf vardır bilirmisin, "doğanın acelesi yoktur, doğa boşlukları asla affetmez"

Herşey değişir.

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 25-07-2010, 21:35
Üye

asırlarca sürse bile o orta kulağın o şekli aldığında bu hayvana yararlı olacağı ne malumdu kim belirledi bu değişimi başka bi şekli alsaydı gene yaşayabilirdi neden o şekilde evrildi ?
Alt 25-07-2010, 21:38
Üye

Nova benim sorduğum sorularada ayrıntılı bi yanıt verebilirmisin?Sanki bu hücrenin içinde bilinçli birşeyler oluyor gibi değilmi?sadece benmi öyle düşnüüyorum?Harvard üniversitesinni hücreyi anlatan bi animasyonu vardı mesela izleyince insan etkileniyor sanki ufak bir dünya bilinçsiz gibi durmuyor hiç içerde bi iletişim var gibi ve iletişim olması için bi bilinçte olmalı gibi dğeilmi?bahsettiğimiz şeylerse hücre..
Alt 25-07-2010, 21:40
Üyeliğini Sonlandırmış

üye001 sende söylediğin gibi işin açıkçası söylenebilecek tek kelimesi ; ıvır zıvır...başkada bir şey söylemem ben buna...kendi bölüm başkanımla bu yüzden kavga ettim ben ıvır zıvır bir ton bilgi anlatma bana biyoloji anlat demiştim...kulakları cınlasın...
Alt 25-07-2010, 21:53
Üye

herşeyi açıklıyorlar iyi hoşta o kadar mantıklı şeylerki ben anlarken yoruluyorum onlar kendi bilinçsizlikleriyle nasıl beceriyorlar onu anlatsalar bi tamam diyeceğim ama bu haliyle dediğin gibi ıvır zıvır olur anca(:
Alt 25-07-2010, 22:24
taylan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
taylan taylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Troyya sana diğer başlıkta linkini verdiğim bir belgesel vardı. Laktoz deneyi ile ilgili. Ondan sonraki kısımda bir deneyden daha bahsediliyor.
Kök hücreler var ve 10 saatte bir bölünüyor. Sonra tüm hücreler alınıp üç gruba bölünüyor. Üç ayrı petri kabına konuluyor. Ardından her bir kaptaki gelişim besinleri ve ortamdaki bileşenler değiştiriliyor.

Bunun ardından ilk kaptaki kök hücreler kemik hücrelerine, ikinci kapta kas hücrelerine ve üçüncü kapta da yağ hücrelerine dönüşüyor.

Kaplara konulan hücrelerin hepsi genetik olarak tamamen aynı. Hepsi aynı genlere sahip. Sadece konuldukları ortam farklı.

Genler yaşama reaksiyon veriyor olabilir mi?

Bu konuyla ilgili bilgi verebilir misin??

http://evrimteorisi.org
Hayat Değişimdir...
Alt 25-07-2010, 23:00
Üyeliğini Sonlandırmış

güzel bir soru taylan, şöyle denilebilir evet dönüşebilir ancak açıklaması şöyle olur...

kök hücre dediğimiz mekanizma, vücudun bir cok yerinden elde edilebilen ve dönüşümlü kök hücrelerin bir çoğunun embriyolojik dönemde veya erişkin dönemde elde edilebilenleri mevcuttur...karmaşık bir ilksel yapısı vardır...ancak farklılaşmasından ötürü vücudun şartlarına göre bir çok doku hücresinde görev alabilen bir hücre yapısı vardır kök hücresinde...

mesela sen kemik hücrelerine dönüşüyor dedin..yeterli ortam şartları bulundurulursa,proteinleri kuartener yapısını bozmadan ( cunku protein kuartener yapısını yuksek sıcaklıkta ve mutasyonik sartta bozabiliyor ) kemik hücresine donusebilir...aslında gerekli şartların hepsini vucut kendisine özgü ortamda saglıyor zaten...mesela kas yapısına katılan kök hücreleri kas icin gerekli tedaviyi kan damarlarına sağlamakla büyük öneme sahip oluyor..kök hücre bir nevi insanın anatomik yapısında birebir kendi kendine onarımıda buyuk role sahiptir...

daha sonrakiler yağ hücrelerine, kesinlikle,aslında bunlar 3 yapıda incelenir kök hücrelerinin yapısı...birincisi ; alabildiğine hücre yapısına katılabiliyor...totipot yapılı kök hücreler deniyor tıpta bunlara...atıyorum kas hücresinden kan hücresine cok cabuk gecis yapabiliyor bunlar...ancak durduk yerde değil bakın, vucut hücreleri genetik olarak bu imkanın kök hücrelerine sağladığı için, yine dna nın izin verdiği şekilde farklılasabiliyor...

mesela bir kısım kök hücreleri; sadece sinir yapısında kalabiliyor..mesela sereblal palsi sadece sinirsel tedavide kullanılıyor...cunku sadece sinir dokularında izinli farklılasması var, bu kök hücreler sürekli olarak kendilerini yenilerler ve vucuttan alındıklarında ortama göre farklılasma yapılarına sahip oluyolar ama şartlar mutlaka saglanacaktır...direk proteinler üzerine etkiyi yapacak bir dış etki verilmez bunlara...

örnegin ben okuldayken bir kök hücre blastokist adında embriyonik yapıdan alınmıs ve sinir kök hücresinle uyuşmadan direk kuartener yapısının kayboldugu gözlemledik..tabi biz tıp uzmanları olmadıgımız icin o basit bir deneyde daha kök hücrelerinin sadece belirli organlarda bulunup yapılarına göre tek cogul yada özgü dokularda görev aldıgını gözlemlemistik...

kısaca toparlıyorum ; kök hücreler hayati önem taşır...bir cok dokuya dönüşebilirler ama dedigim gibi o türün canlısındaki farklılasmada izin verilen ( genetik sifreyle belirli ) dokulara donusur ve o dokunun metabolizmik hareketlerinde yer alır...her kök hücresinin her dokuyla uyumlu olması o kök hücrenin yapısınla ilgilidir...embriyonik dönemde cok elde edilir bebeklerden...

http://www.androloji.info/kk_hucre_guncel2.php

mesela sunu bir incele sayın taylan...tıpta nelerin sınır tanımadıgını..ancak bu elde olan kök hücreler bütün insanın hayal ettiği şeyleri yapabilecek donanıma sahip degillerdir...

o yüzden farklılasmada tedavi yontemlerinde işe yarıyolar genelde...
Alt 25-07-2010, 23:06
taylan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
taylan taylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Teşekkürler. Verdiğin bilgileri ayrıca kaydediyorum troyya. Benim branşım resim.
Avatarımda bile kendi çizdiğim karikatürleri kullanıyorum Bu yüzden aşırı terimsel metinleri anlama güçlüğü çekiyorum.

Deneyin anlatıldığı belgeselde genlerin yaşama reaksiyon veren bilinçli yapılar olduğu söyleniyordu. Bunu o yüzden sormuştum.

http://evrimteorisi.org
Hayat Değişimdir...

Konu taylan tarafından (25-07-2010 Saat 23:14 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler