Her ne kadar Kemalistlerin düşünceleri merak edilse de, ben de kendi düşücemi söylemek isterim.
Kılıçdaroğlu'nun demokratları kendi yanına çekmek istemesi ve onların oyunu almak istemesi doğal bir durum.. Elbette buna yönelik açıklamalar da yapacaktır (En son başörtü meselesine de el atmıştı).. Zaten bu, siyasetin gereğidir.. Ben de bu şekilde yapıcı bir muhalefeti her zaman desteklerim.
Ama 35. madde fiyaskosu gibi, bu tür açıklamalarını da geri alma durumu veya 'aslında ben bunu kastetmemiştim' gibi bir durumla karşılaşabiliriz.. Yine de öyle olmamasını umarım..
35. madde ile ilgili başlık açmıştım.. Link için;
http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=20410
Yalnız, asıl önemli olan bunlar değil.. Önemli olan bu söylemlerinden sonra ulusalcı/kemalist kesimden oy kaybedebilir duruma gelmesidir.. Çünkü CHP'nin tabanını oluşturan kesimin genel af diye bir talebinin olması bir yana, vatan hainlerinin, teröristlerin vs. asılmasından yanadırlar.. Hatta genel af sözünün Öcalan'a kadar gidebileceğini bilirler.. Aynı durum tabii ki Öcalan için de savunulur.
Yani CHP bunu yapabilir.. Yapamaz demiyorum.. Ama tabanında meydana gelecek oy kaybına kendini hazırlamalıdır.. Oylarının büyük çoğunluğunun MHP gibi bir partiye gidebileceğini bilmelidir.. %25-26'dan %31-32 gibi bir oy oranına yükselmiş durumundan, %18-17lere düşebilir.. Bunun için böyle bir işe girişebileceklerini düşünmüyorum.
Ordu ve yargı ile ilgili değişiklik yapması ise ilkinden daha zor bir durum.. Bu konunun ise ayrıntılarına girmeye gerek yok.
Yani söylemek istediğim şu ki;
Ne olursa olsun bu tip -ulusalcılara yabancı- önerileri dile getirmesi güzel bir şey.. Genel af gibi şiddete yönelik değil, barışa yönelik önerileri gündeme getirmesi ulusalcı bir partinin genel başkanından beklenmeyecek bir durum olduğu için, takdir edilesi bir durum.. Ama bu konularda çok fazla samimi olduklarını düşünmüyorum.. Sadece referandum ve seçim öncesi daha geniş halk kitlelerine hitap etme zorunluluğundan dolayı, bu tür demokrat adımlar atmışlardır diye düşünüyorum.. Bu tür bir konuda oylarının düşmesini istemeyeceklerdir.