Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-10-2010, 09:33
hackercesur hackercesur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Diyanet'ten dinsiz nüfus cüzdanına yeşil ışık

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'ndan nüfus cüzdanlarındaki din hanesiyle ilgili Alevileri sevindirecek bir açıklama geldi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Türkiye'de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı kararına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’ndan da destek geldi.

Bardakoğlu, “Nüfustaki din hanesinde yazan şeyle insanın dini belirlenmiş olmaz. Nüfus cüzdanlarında din ve mezhebin belirtilmesinin toplumdaki ayrışmayı ve kimlik belirlenmesini arttırdığını düşünüyorum” diyerek kimliklerdeki din hanesinin kaldırılabileceği mesajı verdi.

Radikal gazetesi yazarı Ahmet İnsel’e konuşan Bardakoğlu Alevilerin talepleriyle ilgili soruları yanıtladı. Bardakoğlu, “Biz namaz kılmıyoruz, oruç tutmuyoruz, içki konusundaki yasağı kabul etmiyoruz’ deyip, sizinle aynı dünyayı paylaşmadıklarını ifade etme hakkı yok mu insanların?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Hayat namaz, içki ve oruçtan ibaret değil. Tarihi beraber yazdık. Anlaşma noktalarını bu üç şeyle sınırlı tutarsak, aile içinde ortak payda yok demektir. Dindarlık, Müslümanlık birkaç noktaya indirgenemez. Birçok ortak paydamız var. İlke şu olmalı: Yapan yapar, yapmayan yapmaz. Birbirimize engel olmadan ve birbirimizi zorlamadan özgürlük ortamı yaratmalıyız.”

CEMEVLERİ İBADETHANE OLMAZ
Bardakoğlu, Alevilerin cemevlerinin ibadethane olarak tanınması talebine ise sıcak bakmadı. “İnsanlar memnun olsun diye boncuk dağıtamayız” diyen Bardakoğulu şunları söyledi:

"Dinin neye ibadet dediği neye ibadet demediği belli. Alevi kardeşlerimizin cemevinde yaptığı cem niyazı fevkalade güzel. Yapsınlar, biz de onların destekçisiyiz. Ama ona dair şöyle veya böyle dememiz konusunda lütfen rahat bıraksınlar. Cem, namazın mukabilidir derseniz sizinle birlikte yürürüz, değilse aramız açılır derlerse, bu benim ne diyeceğime onun karar vermesi demektir. Müdahalecilik olur.”

ALEVİLİK AYRI DİN DEMENİN VEBALİ
Bardakoğlu bu noktada bir de uyarıda bulundu. “Alevilerin bir kısmı kendilerinin Müslüman değil de Alevi olarak tanınmasını isterse?” sorusuna, “Alevilik Müslümanlıktan ayrı bir dindir demeye başlarsak o insanların vebalini gelecek olan insanlar çeker. Biz doğru bilgiyi söyleriz; o, kendini birlikte görür, görmez. Onun kararıdır” değerlendirmesi yaptı.

NÜFUS CÜZDANI ÖNERİSİ
Alevi örgütlerinin kendilerini “Alevi olarak tanınma talebinin ne sakıncası olabileceğini soruyorum. Çözüm için bir önerisi var: “nüfustaki din hanesinde yazan şeyle insanın dini belirlenmiş olmaz. Nüfus cüzdanlarında din ve mezhebin belirtilmesinin toplumdaki ayrışmayı ve kimlik belirlenmesini arttırdığını düşünüyorum.”

AİHM'NİN NÜFUS CÜZDANI KARARI
İzmir'de yaşayan Işık, 2004 yılında nüfus cüzdanındaki din hanesine ''Alevi'' yazılması istemiyle mahkemeye başvurmuştu. İzmir Mahkemesi, Diyanet İşleri Başkanlığından aldığı görüş doğrultusunda, Aleviliğin başlı başına bir din olmadığı gerekçesiyle başvuru yapan kişinin şikayetini reddetmişti. Bunun üzerine Işık, konuyu din özgürlüğü, adil yargılanma ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili maddelere dayanarak AİHM'ye götürdü. AİHM, Türkiye'de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Kaynak
Alt 25-10-2010, 12:06
Bilge Engin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilge Engin Bilge Engin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ben çocuğumun din hanesini boş bıraktırdım. En azından bunu bir dilekçeyle yapabiliyorum. Ama kendi nüfus cüzdanımdan bu lekeyi silmek malesef ki baya bir uğraştırıyor. Eğer ki nüfus cüzdanından din hanesini silerlerse zorunlu din dersini nasıl yapacaklar, tüm TC vatandaşlarına sünni din eğitimi zorunludur diyebilirler, öyle değil mi?
Alt 25-10-2010, 13:15
ironrose ironrose isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Diyanet denilen kurum laikl bir ülkede neden vardır ve devleten beslenerek devasa büyçeye sahiptir önce bunu sorgulamak lazım.
Alt 25-10-2010, 20:07
troyya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
troyya troyya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

ironrose´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Diyanet denilen kurum laikl bir ülkede neden vardır ve devleten beslenerek devasa büyçeye sahiptir önce bunu sorgulamak lazım.

ona bakarsan askeriye gibi bir kurum niye vardır ne iş yapar ?
Hsyk neden vardır ne iş yapar ?
bunun gibi fuzuli bir suru kurum var ne işe yaradıkları belli değil...

kaldı ki laiklik nedir ? bu ulke laik degildir...hiç bir zamanda olmayacaktır...laik, bir sömürü düzenidir...laiklik kisvesi adı altında butun dalavereler cevrildi bu ulkede...
Alt 25-10-2010, 23:28
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

troyya´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ona bakarsan askeriye gibi bir kurum niye vardır ne iş yapar ?
Hsyk neden vardır ne iş yapar ?

kaldı ki laiklik nedir ? bu ulke laik degildir...hiç bir zamanda olmayacaktır...laik, bir sömürü düzenidir...laiklik kisvesi adı altında butun dalavereler cevrildi bu ulkede...
Bünyesinde kötü görüntü olmasın diye, zaorunlu olduğu halde özürlü vatandaşların çalışmasına izin vermeyen bir allah kurumundan bahsediyoruz..

Gel birde şöyle bak, tamamı senin yazın ama hangisi daha sağlam temellerde barınıyor:

"ona bakarsan diyanet gibi bir kurum niye vardır ne iş yapar ?
imam-hatip neden vardır ne iş yapar ?

kaldı ki islamiyet nedir ? bu ulke müslüman degildir...hiç bir zamanda olmayacaktır...din, bir sömürü düzenidir...din kisvesi adı altında butun dalavereler cevrildi bu ulkede.."

Annadın sen onu..

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 27-10-2010, 10:41
Üyeliğini Sonlandırmış

Yakında gaziantep nüfus müdürlüğüne müracat edip din hanemin degiştirilmesini isteyecegim. Ya Agnostik yazsınlar ya da boş bıraksınlar. Çünkü ben islamı seçmedim.

Seçtirildim...
Alt 30-10-2010, 01:41
yucemanitu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yucemanitu yucemanitu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

hackercesur´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yakında gaziantep nüfus müdürlüğüne müracat edip din hanemin degiştirilmesini isteyecegim. Ya Agnostik yazsınlar ya da boş bıraksınlar. Çünkü ben islamı seçmedim.

Seçtirildim...
Yahu Hackercesur şu kararını tekrar gözden geçirmeni öneririm. Ben Ateistim ama din hanesine Ateist yazdırmam. Çünkü Ateizm din değildir. "DİN" hanesine hiç Agnostik yazdırılır mı? Agnostisizm din midir?

SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)

Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/

http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
Alt 30-10-2010, 03:18
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger hackercesur;

"Herhangibir dine mensup degildir" yazdirabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 30-10-2010, 15:19
Üyeliğini Sonlandırmış

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger hackercesur;

"Herhangibir dine mensup degildir" yazdirabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan
Bu iyi fikir evrensel-insan; Fakat Nüfus Cüzdanındaki din kısmı o kadar küçük ki o yazıyı oraya sıgdıramazlar... En iyisi boş bırakmak.
Alt 31-10-2010, 04:59
leoni leoni isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

hackercesur´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu iyi fikir evrensel-insan; Fakat Nüfus Cüzdanındaki din kısmı o kadar küçük ki o yazıyı oraya sıgdıramazlar... En iyisi boş bırakmak.
Bence din hanesini kaldırma gibi bir hakkın varsa direk kaldır bu hem sorunu köklü çözücektir.Hemde agnostik bir düşüncedeysen din hanesini bir şey yazdırman veya boş bırakman seni bir varlığıyla yokluğunun tartışmasının içinde olduğunu göstermek olucaktır ki buda bana göre bu felsefe terstir.

Önerilen Siteler