Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Anket Sonucuna Bak: İfade özgürlüğünün sınırı nerededir?
Susun lan! 0 0%
Devletin belirlediği ideolojik çizgiler dahilinde 1 14,29%
Hakaret yasak 0 0%
İftira yasak 2 28,57%
İftira sadece belirli durumlarda yasak 1 14,29%
Dolandırıcılık yasak 0 0%
Herşey serbest. Caveat tamamen emptor. 3 42,86%
Katılımcı sayısı: 7. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-12-2011, 00:58
kaanuni kaanuni isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart İfade özgürlüğünün sınırları

Bu mevzuyu birkaç gündür kendimle tartışıyorum. Bu konularda sizlerin de görüşlerinizi almak isterim.

Şahsen, bir yandan hakaret, sövme ve iftira yasaklarının eşit uygulanamadığı düşünüyorum. Öteki yandan hem iftira hem hakarete maruz olan insanlar ile de empati kurabiliyorum. Ancak bu olaylar yasa ile, en azından mevcut yasalar ile çözümünün kurbanları korumaktan ziyade otoriteyi korumaya ve özgür düşünceyi bastırmaya yaradığını düşünüyorum.

Anket için yedi seçenek hazırladım. Birisi gırgır. Diğerlerinin de bütün posizyonları tasvir edemiyeceğini biliyorum. 5. seçenekteki 'iftira sadece belli durumlarda yasak'dan kastim: devleti temsil eden şahısların, tirajı yüksek gazete ve dergilerin, ve televizyon kanallarının veya bu kanalarda canlı yayına çıkan insanların sarf ettiği ifadeler. Kitap ve haber sitelerinin forumlarını muaf tutuyorum.
Alt 05-12-2011, 01:34
Ascendent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ascendent Ascendent isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Herşeyin serbest olması taraftarıyım. Ekşi sözlük'ün alt kısmında yazan paragraf bu konudaki görüşlerimi %100 yansıtıyor:

bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.
Alt 05-12-2011, 01:44
istatistik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
istatistik istatistik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İftira ya da hakaretin olmaması gerektiğini düşünüyorum. İftira tartışmayı saçma sapan yerlere sürükleyen ve boşa zaman kaybettiren bir durum. Hakaret ise tartışmayı yarıda bıraktırıp kavgaya başlamaya neden olabilecek bir etken.

Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)

SERBEST KALEM
Alt 05-12-2011, 01:49
Ascendent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ascendent Ascendent isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

İfade/düşünce özgürlüğünü tam anlamıyla açıkladığını düşündüğüm çok iyi bir tanım:

Freedom of speech means the right to say whatever the fuck you want, provided it is not a direct and immediate incitement to violence or directly and immediately leads to some other violation of someone's rights, or a criminal conspiracy to do so.

It means this right cannot be justly prohibited by the state, it can only be prohibited by someone exercising their own personal or private property rights over the offending party. In other words, the state cannot prevent neo-Nazis from holding a rally in the town square, but I can prevent someone from expressing such beliefs in my house.
Yani Türkiye'de ifade/düşünce özgürlüğünün "i" si uygulanmıyor diyebiliriz. Kesinlikle her yerde devlet eliyle sansür vardır bu ülkede. Kimse özgürce dediklerini ifade edemez. Bir örnek vermek gerekirse Kürdistan olarak anılan bölgenin Türkiye'den ayrılması gerektiğini savunan bir grup var diyelim ve bunlar bir şehir meydanında toplanıp, basın açıklaması yapabilir, pankart açabilir,slogan atabilir,oturma eylemi düzenleyebilir ve bu yaptıkları diğer insanların haklarını direk ya da dolaylı yoldan çiğnemediği ve şiddete,suça yol açmayacağı sürece hiçbir devlet organı bu insanların görüşlerini ifade etmelerine engel olmamalı ve onları fikirlerini özgürce ifade edebilmeleri için teşvik etmeli&korumalı. Ancak ben söz konusu görüşü savunmuyorsam ve bu eylemcilerden birisi benim evime girip bu eylemi gerçekleştirmek istiyorsa ancak o zaman ben ona engel olabilirim çünkü benim haklarımı ihlal etmiş oluyor.

İfade/düşünce özgürlüğü budur. Bu devlet ve devletin başındakiler ifade/düşünce özgürlüğünü başka taraflarından anlıyorlar ya da işlerine gelmiyor. İnsanımız salak zaten haklarını bilmiyor.

Konu Ascendent tarafından (05-12-2011 Saat 01:58 ) değiştirilmiştir.
Alt 05-12-2011, 01:50
jadi jadi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Irkcilik gibi nefret suclari haric her turlu seyin ifade edilebilmesinden yanayim. Buna kufur etmek ve iftira atmak gibi seyler dahildir. Eger ifade ozgurlugunuzu kufur etmekten yana kullanirsaniz soylediginiz seylerin tesiri azalir. O yuzden bunu kisitlamanin veya bundan korkmanin bir anlami yok. Kotu soz sahibinindir neticede.
Alt 05-12-2011, 01:51
Astur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Astur Astur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ben ifade özgürlüğünün belli durumlarda sınırlanması gerektiği kanaatindeyim. Bunları kısaca hakaret(bunun da sadece hukukta "gerçek kişi" sayılan insanlar için geçerli olması yerinde olur), iftira, dolandırıcılık ve de kişi ya da gruplara saldırı/zarar çağrısı (yani çeşitli suçlara doğrudan veya dolaylı olarak azmettirme) başlıklarında toplayabiliriz herhalde. Bu ayrımı da genel olarak Mill'in zarar prensibi ışığında yapabileceğimizi düşünüyorum.

A skeptic is one who prefers beliefs and conclusions that are reliable and valid to ones that are comforting or convenient, and therefore rigorously and openly applies the methods of science and reason to all empirical claims, especially their own. A skeptic provisionally proportions acceptance of any claim to valid logic and a fair and thorough assessment of available evidence, and studies the pitfalls of human reason and the mechanisms of deception so as to avoid being deceived by others or themselves. Skepticism values method over any particular conclusion.
–Dr. Steven Novella, The New England Skeptical Society
Alt 05-12-2011, 02:00
Yasaklandı

Iftira atmak noktasinda ifadelere bir kisitlama getirmenin manasi yok. Idda edilen seyin bir iftira oldugunun kanitlanmasi durumunda bunu sarfeden kimse iftiraci durumuna dusecek ve kendi sayginligini yitirecektir. Anlamsiz seylerden korkup ozgurlukleri kisitlamanin bir manasi yok. Abuk sabuk seylere yasak koydugunda zaten zincirleme seklinde bunlar uzayip gitmeye baslar
Alt 05-12-2011, 02:59
eyeoftheleopard - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
eyeoftheleopard eyeoftheleopard isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Malesef bizim gibi geri kalmış ülkelerde ifade özgürlüğü devletin belirlediği ideolojik sınırlar dahilinde kısılıp kalmaktadır.Buradan öteye geçemiyor olmasını halen daha görmek pek te keyif verici değil.
Alt 05-12-2011, 03:30
kaanuni kaanuni isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

eyeoftheleopard´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Malesef bizim gibi geri kalmış ülkelerde ifade özgürlüğü devletin belirlediği ideolojik sınırlar dahilinde kısılıp kalmaktadır.Buradan öteye geçemiyor olmasını halen daha görmek pek te keyif verici değil.
Ankette çok iyi belirtememişim. Türkiye'deki durumu değil ne olması gerektiğini sormak istiyordum. 2. şıkkı siz mi işaretlediniz? Yoksa aramızda koyu bir faşist mi var?

Anket sorusunu bir admin düzeltirse çok sevinirim. Kendim yapamıyorum.
Alt 05-12-2011, 03:48
Yasaklandı

Dolandiricilik sikkinin da ifade ozgurlugu anketinde olmasi bana biraz sacma geldi. Bu zaten bir suc fiilidir. Ifade ozgurlugu ile ne alakasi var, suc tespit edilince cezalandirirsin zaten.

Önerilen Siteler