Sayin idontneedgod ve Burlapa cevaben|
Idontneedgod.
Siz ne sormuştunuz?
"İncilin arkeolojik desteğe sahip tarihsel bulgulara uygun bir kitap olduğunu nasıl biliyorsunuz?" Ben de size Kutsal Kitabın arkeolojik onayını veriyorum. Verdiğim link bu bulguları ortaya koyuyor. Başka bir şeyden bahsetmiyor ki verdiğim kaynak. Farklı bir konuyu irdeleyen birreferansta mı bulundum ki siz bana "Neredeyse yazdığınız hiç birşey sorduğum soruya cevap değildir" diyorsunuz. Arkeoloji konusunda verdiğim örnek yeterliydi halbuki. Ancak sizi tatmin etmeyen nokta sanırım "mucize" konusu. Değil mi? Mucize konusunda anlattıklarım size yetersiz gelmek bir yana çok alakasız göründü. Mesajlarınızda iki temel nokta öne çıkıyor. Birincisi Kutsal Kitabın arkeolojik desteğe sahip olmadığı konusu. İkincisi İsa'nın mucizelerinin geçerli ( siz bilimsel ölçüt çerçevesinde değerlendiriyorsnuz) kaynaklarda bulunup bulunmadığı konusu. Ben de diyorum ki;
1- Kutsal Kitap arkeolojik bulgulara uygundur ve bu bulgular ışığında anlattıkları doğrudur. Yani arkeoloji Kutsal Kitabı doğrulamaktadır. Bunun örnekleri vardır. Benim verdiğim internet adresinde görülmektedir. Yeterli gelmediği düşünülüyorsa ben birkaç örnek ekleyeceğim.
2- İsanın mucizeleri İncillerde kayıtlıdır. İncil ana kaynaktır çünkü İsanın tanıklığını ve yaptıklarının bir özetini kapsamakla birlikte bu şeylere tanık olanların yani görgü şahitlerinin de fikirlerini içerir. Siz İncil'in dışında Tarihsel belgeler var mı bu sözde mucizeler hakkında diye soruyorsunuz. Bu konuya biraz daha ekleme yapacağım.
Sizinle biz bunu konuşuyoruz değil mi? Evet! Karşı çıktığınız nokta benim"mucizeyi" tanımlamaya gitmem olmuştur. Doğrudur bu gereksiz bir uğraştır. Ancak ben kısaca mucize derken neyden bahsettiğimizi ortaya koymaya çalıştım. Sonra biraz daha açacaktım bu noktayı ama zaman problemi vardı biraz.
Ancak burlap bey, "Savladıklarınızla bu sitelerde verilen bilgiler arasında hiçbir bağlantı kurulmuyor. Kimse burada size Hıristiyanlık gerçek değildir veya yoktur demiyor. Dinlerin gerçek olduğu tarihte elbette çok kanıtlıdır. Aranan kanıt, mucizeler, tanrı vb hakkındadır." Diyor. Yani arkeolojik bulguların mucizelerle yada tanrıyla ilgili olmasını bekliyor. Yani bizim konuştuğumuz 2. Noktadan devam ediyor. Birinci nokta atlandı. Neydi birinci soru:
Kutsal Kitap arkeolojik bulgulara uygun mudur?
Yanıtını kendimce vereceğim. Zaten verdiğim sitede Kutsal kitabın tarihsel doğruluğunu gösteriyordu.
Şimdiye kadar arkeolojik buluşların Kutsal Kitabın hiçbir sözünü çürütmediği kesin olarak söylenebilir. Bu zamana kadar elde edilen sayısız arkeolojik bulgu, Kutsal Kitaptaki tarihsel anlatımları ya kabataslak ama net bir şekilde ya da tüm ayrıntılarıyla doğrulamıştır. Birinci sorunun cevabı verildi sanırım; Kutsal Kitabın arkeolojik bulgularla desteklendiği, tarihsel olarak doğru olduğu sayısız örnekle ortaya koyulabilir. Bu kitabın tarihsel doğruluğundan bahsetmek için çeşitli bulgulara sahibiz.
İkinci sorunuz Mucizelerin İncil dışında herhangi bir kaynakta yer alıp almadığı üzerineydi hatırlıyorsam. Yukarıda da dediğim gibi, Başlıca kaynak İncil'in KENDİSİdir. Orada İsanın kimi mucizelerinden bahsetmektedir. İncl dışında herhangi bir kaynakta bu mucizeler anlatılıyor mu yada atıfta bulunan herhangi bir belge var mıdır? Bu sorunun cevabını İsa karşıtı yada muhalefeti yapan Yahudilerin yazıtlarında buluyorum. Örneğin Babil Talmud'unda şöyle der:
"
Yeshu ha-Nosri ( Nasıralı İsa)büyüleriyle İsrail'i aldatıp baştan çıkardığı gerekçesiyle Fısıh bayramından önce infaz için belirlenen günde, (…) idam sehpasında (haça) asıldı."
(Babil Talmud'u, Tractate Sanhedrin 43a)
Sevgili arkadaşlar bence bu çok önemli bir kayıttır. Dikkatinizi buraya odaklayın lütfen. İncil dışı ve hristiyan olmayan bir kaynak;
- İsa'dan tarihsel bir kişilik olarak bahsediyor.
- İsa'nın doğaüstü şeyler gerçekleştirdiğinden-onlar inanmadığı için büyü diyor, biz buna mucize de diyebiliriz- bahsediyor.
- Ve tarihsel kişilik olan İsa'nın Tam da İncil'in dediği zamanda asılıp infaz edildiğini belirtiyor.
- Belki öncekilere göre daha önemsiz olabilir ama Burlap'ın" Nasıra diye bir yer yoktur, nerede bu Nasıra!!! " isyanına ışık tutabilir: Nasıra'nın varlığı Yahudilerce de belirtilmekte, kabul edilmektedir. Zaten googlede en basitinden "Nazareth" diye ararsa karşısına çıkacaktır. Biraz araştırması kafidir. Peşinen reddetmektense..
- Ayrıca İsa'nın büyü olarak yorumlanan mucizeler yaptığını aktaran pek çok Hristiyan OLMAYAN Yahudi kaynağı mevcuttur. (B.San 43a,107b; Sota 47b; Y.Hag.II,2) Bu kişiler bizzat tanıklık etmektedir.
Ayrica
http://www.bibleplaces.com/nazareth.htm
Burada Nasırayı bulabilirsiniz. Daha büyük ve ayrıntılı haritalar için şu internet adresine göz atın lütfen:
http://www.bible-history.com/geograp.../nazareth.html
Ayrıca sadece Nasıra da değil, Vaaz verdiği bölgeleri de bulabiliriz. İsa "kendi şehri" olan Kefernahum kıyısını, Celiledeki misyonu için merkez olarak kullanıyordu. Bazen Kefernahum bölgesinden Magadan'a, Beytsayda'ya ve yakın diğer yerlere kayıkla gideri.İsa'nın kendi şehrinin, büyüdüğü Nasıradan, suyu şaraba çevirdiğiKana'dan,bir dul kadının oğlunu dirilttiği Nain'den ve 5000 kişiyi mucizevi şekilde doyurup, bir körün görmesini sağladığı Beytsayda'dan fazla uzak olmadığına dikkat edin.
BURLAP'tan alıntı: Bu kadar muazzam inanılmayacak mucizeler gösteren birisine ait hiç mi belge olmaz? İsa zamanında yaşamış pek çok daha değersiz kişilere ilişkin sayısız belge varken durum biraz tuhaf kaçmıyor mu?
Bu sorularınızı biraz açar mısınız? Yine mucizelerin başka kayıtlarda görülüp görülmediğine mi bu siteminiz yoksa İsa'nın tarihsel bir kişi olup olmadığı üzerine mi? Eğer İsanın tarihsel biri olmadığını, tamamen insanlar tarafından uydurulmuş bir karakter ve yaşadığına dair herhangi bir belgenin olmadığını söylüyorsanız- şimdlik bunu farz ediyorum. Ancak pek çok kişi bu soruyu soruyor- bu sorunun cevabını verebilirim.
İSA TARİHSEL BİR KİŞİLİKTİR VE TARİH BUNA TANIKLIK EDER
Kaynak olarak din dışı ve hristiyan olmayan, seküler tarihsel belgeleri kullanalım biraz. Gerçi bunları bana anlattırmanız biraz yorucu ve gereksiz ancak biliyorum ki aranızda pek çok kişi İsanın gerçekte yaşamadığına nanıyor. Bakın bu da sizin inancınız. Bir şeye inanmanız yada inanmamanız o şeyin doğru yada yanlış olduğunu göstermez. Bu sizin için de benim için de aynıdır.
Klasik Roma Kaynakları:
1- Genç Plinius (İ.S. 62-113)
Yaşlı Plinius'un yeğeni olan Genç Plinius, Trajan yönetiminde (İ.S. 98-117)Bitinya Valisiydi. Yazdığı bir raporun büyük bir kısmını ve İmparatorun cevabını içeren metni çevirdim ancak hepsini yazmayı gereksiz görüyorum. Vali, mektubunda Hristiyanlara verilmesi gereken cezanın kapsamını soruyor. Çünkü aralarında çocuklar da var. İmparatora tapınmaları dikte ediliyor, çeşitli işkencelerden geçiriliyorlar ancak hristiyanlar inatla reddediyorlar. Vali araştırıyor ve bu insanların Pazar günü toplanıp Tanrı saydıkları Mesih'e ilahiler okuduklarını anlıyor. Erken dönemde İsaya tanıklık eden ve ölümü göze alan insanlar buna tanıktır.
2- Kornelius Tacitus:
Tacitus, Nero'nun 64 yılında Romayı yaktıktan sonra, halkın kendisine yönelen öfkesini nasıl hristiyanların üzerine çevirdiğini anlatmaktadır:
"isimleri (hristiyanlardan bahsediyor) Tiberiusimparator olduğu sırada Yahuda Valisi Pilatus tarafından idama çarptırılan Hristos'tan (Mesih) geliyordu."
İnternetten araştırdığımda bu konuda örneklerin sıralandığını gördüm. Şu adrese bakılabilir:
http://www.hristiyanforum.com/forum/...ten-t3024.html
Yahudi Dini Kaynakları
- Mısırda bulundu (b.Shabbat 104b; b.san 107b)
- Annesinin adı Miriam (Meryem)di. (bSha.104 b ; b. Jag4b)
- Kendisine zina çocuğu yakıştırılması yapıldı (M. Yeb.4, 13b.; b.Yoma 66d vs.)
- Büyü olarak yorumlanan mucizeler yaptı. (B.San 43a,107b; Sota 47b; Y.Hag.II,2)
- İsrail'i yoldan saptırdı. (B. San.107b)
- Yahudi alimlere göre "sapkın öğretiler" yaydı. (B.San103a)
- Tanrı olduğunu iddia etti. ( Yalkut Shimeoni725; Y.Taanit65b)
- Pantius Pilatus onu İdama götürdüğünde yaklaşık 33, 34 yaşlarındaydı. (B.San106b)
- Haça gerilerek lanete uğradı. (T.San.9,7)Dünyaya tekrar geleceğini söylüyordu (Yalkut Shimeoni725)
3- Mara Bar Serapion
Hapisteyken oğluna mektup yazan Mara, İsa'ya atıfta bulunarak şöyle söylemiştir:
Yahudiler bilge Krallarını idam etmekle ne kazandılar!..bilge kral da iyilikleriyle yaşamaya devam etti.
Daha pek çok tarihsel bulgu var. Hangi birini yazayım size. Yazmaktan ben yoruldum gerçekten. Siz eğer önyargılarınız yoksa tarihsel kaynakları kabul edersiniz. İdeolojinizi sahiplenmişseniz "tamam da ben ne biliyosam onu okurum" dersiniz.