Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 11-09-2009, 21:28
theatre theatre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart İslam Tanrısının Adının Allah Olmasının Hikmeti İlahisi

Yıllardır..

İslam Tanrı'sının..

Adının..

Gerçeğini..

Arıyordum.

"Sanırım".. (Altını çiziyorum)

Sanırım..

Buldum..

Daha..

İyi bir açıklaması..

Getirilirse..

Şimdiden..

Teşekkürler.

Tevrat'ta..

Tanrının..

Erkek..

Ve..

Dişilk..

Özellikleri..

İki farklı isimle..

Anlamlandırılıyor..

Erkek..

Yahova..

Dişi..

Eloh..

Ne dersiniz?
Alt 11-09-2009, 21:31
Asteo Asteo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Anlamadım ki.
Alt 11-09-2009, 21:33
theatre theatre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Asteo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Anlamadım ki.
Ben de..

Nasıl anlatayım diye..

Kara kara düşünüyorum.
Alt 21-06-2011, 00:40
yalnizs yalnizs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bu konu karmaşık
al-ilah diyenler de var ama
arapçada kökler vardır ve allah kendisi köktür yani hkm kökü gibi, mahkeme, hüküm, hakem, hakim, muhakeme hep aynı kökten türemiştir. fakat allah kelimesinden herhangi bir harfi atınca hiç bir anlam oluşmaz. bu da bir kökten türemediğini aksine kendisi bir kelime olduğunu gösteirir.
Alt 21-06-2011, 01:23
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Günümüzdeki Araplar "Ellah" diye okuyorlar. Bir bildikleri vardır.

Ellah = El-İlah

Not: Bu arada Arap özentisi bazı müslüman yurttaşlarımız da parmak arası terlik/sandalet giyip "Ellahu akbar" demekteler. Ezanlar bile böyle okunur oldu.

saygılar...
Alt 21-06-2011, 09:59
bursali68 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bursali68 bursali68 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

YasasinBilim´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Günümüzdeki Araplar "Ellah" diye okuyorlar. Bir bildikleri vardır.

Ellah = El-İlah

Not: Bu arada Arap özentisi bazı müslüman yurttaşlarımız da parmak arası terlik/sandalet giyip "Ellahu akbar" demekteler. Ezanlar bile böyle okunur oldu.

saygılar...
Merhaba,

Konu hakkında bir tartışmaya girmeyeceğim ancak Sn.YaşasınBilim'in şu sözü çok önemli,çok önemli ve doğru bir tesbitte bulunmuş...:

" Bu arada Arap özentisi bazı müslüman yurttaşlarımız..."

Evet bizi biz yapan kendi özelliklerimizdir,başkalarının özellikleri değil.Ve son derece önemli bir konu...Başka toplumlar gibi hareket etmek o toplumu dejenere eder...Bu örneğe göre " ARAPLAŞTIRIR "...Ki bu bizlerin son derece karşı çıktığımız bir durumdur...Kendimiz olarak kalabilmeliyiz...

Sağlıcakla kalınız...

" Kötülüğün galip gelmesi için iyi insanların hiç bir şey yapmaması kafi " Edmund Burke
Alt 22-06-2011, 18:42
unbeliever2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
unbeliever2 unbeliever2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bu ülkede binlerce insan farklı etnisiteden gelmekte. Dolayısıyle herkes faklı inançlara sahip. Güzel ülkemiz Türkiye de yaşıyoruz. Lazı, çerkezi, kürdü, arnavutu, göçmeni...vs. Ama hepimiz, saçının bir teline kurban olduğum Atamızın o çok değer verdiği Türkçemize sahip çıkmadığımız gibi, 1400 sene öncesinden kalma, bir çöl bedevisinin harmanladığı ve ne hikmetse her esresi üsresi KUTSAL (!) sayılan arapçaya resmen haddinden fazla saygı göstermekten geri kalmıyoruz. O farklı kökenden/inançtan insanların kulaklarına zorla arapçayı sokmak zorbalıktır. Dil ve din faşizmidir. Dlimize sahip çıkabilseydik bugün o çok değer veripte ARAPLAŞMAYA çalışan binlerce masum inanır insanımız, kendini geliştirip bazı gerçekleri görebilirlerdi. Medeniyet seviyemiz de biraz daha artardı.

ARAPLAŞMAYA HAYIR!
ARAPÇAYA HAYIR!
ARAP MİLLİYETÇİLİĞİ YAPAN İSLAMİYETE EN DİBİNDEN EN TEPESİNE KADAR HAYIR!!!!!
Alt 22-06-2011, 20:49
ahura mazda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ahura mazda ahura mazda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

yalnizs´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

bu konu karmaşık
al-ilah diyenler de var ama
arapçada kökler vardır ve allah kendisi köktür yani hkm kökü gibi, mahkeme, hüküm, hakem, hakim, muhakeme hep aynı kökten türemiştir. fakat allah kelimesinden herhangi bir harfi atınca hiç bir anlam oluşmaz. bu da bir kökten türemediğini aksine kendisi bir kelime olduğunu gösteirir.
Filoloji ve Etimoloji'nin içine etmiş bulunmaktasın şu yazınla.Tebrik ediyorum.
Hayır yani bilmiyorsan öğren,öğrenmiyorsan bari sallama.

El-İlah tartışması

Genelde müslümanların önerdikleri tanımlama El-İlah'da ki arapça da ki "El" sözcüğünün belirtme anlamı taşımasından ileri gelmekte olarak tanımlarlar ama "ilah" sözcüğü genelde putlar için de kullanıldığı için el-ilah'ın bir nevi putların tanrısı veya baştanrı anlamına çıkartıyor.
Alt 22-06-2011, 21:46
Üye

arkadaşım benim bildiğim bu : Büyük İslam alimlerinden İmam Şafii, Ebu’l- Meâlî, el- Hattâbî, el- Gazzali ve meşhur dilcilerden Halil b. Ahmet’le Sibeveyh, isminin başındaki “el”in marifelik için getirilmiş lam-ı tarif olduğunu da kabul etmezler. Onlara göre bu takı kelimenin aslındandır. Bunun isbatını şöyle yapmışlardır: Eğer isminin başındaki “el” lam-ı tarif olsaydı, başına direk nida harfi getirilemezdi.

Arapça’da kullanma açısından “Allah” yüce ismine benzeyen hiçbir kelime yoktur. Dolayısıyla aslını tam anlamıyla göstermek imkansızdır. Arapça’daki ‘lah” isminin Süryanice olduğu söylenen “Laha” veya Aramice “alâha” kelimesiyle, “lahumme”nin ise İbranice’de “tanrılar” anlamına gelen “Elahim” ile ilgili olacağı üzerinde duranlar olmuştur. Şunu iyice hatırda tutmak gerekir ki, Allah lafzının, Arapça asıllı olmayıp yabancı bir dilden gelmiş (muarreb) olacağını gösteren hiçbir belirti yoktur.
Allah yüce ismiyle yine Allah’tan başka hiçbir ilah ve hiçbir kimse anılmamıştır. “ هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا – Sen O’nun bir adaşı olduğunu biliyor musun?[11]” ayetinde görüldüğü gibi, O’nun adaşı yoktur. Bunun için Allah isminin tesniyesi (ikili), cemisi (çoğulu) yoktur. Meşhur dillerde buna eş anlamlı bir isim de bilmiyoruz. Mesela, dilimizdeki “tanrı”, Farsça’daki “hüdâ” Allah ismi gibi birer özel isim değildir. Arapça’da “ilahın” çoğulu “alihe”, “rabbın” çoğulu “erbab” olduğu gibi, Farsça’da “hüdânın” çoğulu “hüdâyân” ve dilimizde tanrılar, mabudlar, ilahlar, rablar denilir. Çünkü bunlar hem gerçek, hem de gerçek olmayan ilahlar için kullanılır. Halbuki “Allah’lar” denilmemiştir ve denilemez. Son yıllarda edebiyatımızda saygı maksadıyla Ebussuudlar, İbn Kemaller denildiği bir gerçek ise de, Allah yüce isminde böyle bir ifade saygıya aykırı olduğundan hem gerçeğe, hem de edebe aykırı sayılır.
http://ilahiyat.cumhuriyet.edu.tr/de...08-syilmaz.htm

türemiş sözcük tezleri de var ben yukardakini kabul ederim yani kelimenin kendisi köktür
Alt 22-06-2011, 22:55
Üye

ahura mazda´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Filoloji ve Etimoloji'nin içine etmiş bulunmaktasın şu yazınla.Tebrik ediyorum.
Hayır yani bilmiyorsan öğren,öğrenmiyorsan bari sallama.

El-İlah tartışması

Genelde müslümanların önerdikleri tanımlama El-İlah'da ki arapça da ki "El" sözcüğünün belirtme anlamı taşımasından ileri gelmekte olarak tanımlarlar ama "ilah" sözcüğü genelde putlar için de kullanıldığı için el-ilah'ın bir nevi putların tanrısı veya baştanrı anlamına çıkartıyor.
arkadaşım belki ifade edemedim uzun bir süre önce bir kaynakta okumuştum kusura bakma. el-ilah olmadığı çünkü çoğullaştırılamadığı, eksiltilemediği anlatılıyordu, arapçanın yapısında kelimeler ek harfler ile yada harf eksilterek türetilir. üstteki mesajda da yazdım zaten aslını

Önerilen Siteler