Diyanete soru..

İki Müslüman ülkeden üç haber:

İlki Tunus’tan... “Arap Baharı”yla işbaşına gelen yeni yönetim, yeni anayasada kadınlara “Aile içinde erkeklerin tamamlayıcısı, ülke kalkınmasında erkeklerin yardımcısı” şeklinde bir statü öngörünce işler karıştı. Tunuslu kadınlar haklarını korumak için sokaklara döküldü, eylem üstüne eylem yapıyorlar.

İkinci ve üçüncü haber İran’dan... Birini dünkü gazetemizde okudunuz. İran Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı kadınların üniversitelerin mühendislik, işletme, nükleer fizik gibi alanların bulunduğu 77 bölümde eğitim almasını yasaklamış. Gerekçe; bu bölümlerin “kadınların doğasına aykırı olması”ymış!

Gerçek sebebi ise yine ajanslardan öğreniyoruz... Meğer üniversite öğrencilerinin yüzde 65’ini kızlar oluşturuyor, kızlar erkekleri her alanda geçiyor, iş bulmakta zorlanan erkekler kadınları durdurmak için böyle alengirli yollara başvuruyormuş...

Bunun hemen ardından gelen haber ise, yönetimin, 10 yaşın altındaki çocuklara evlilik yolunu açma hazırlığında olduğunun ortaya çıkması.

Kuran’da 10 yaşından küçüklerin evlenmesine engel yokmuş... O yüzden kanunlar da buna göre düzenlenmeliymiş... Dini çevreler İslamiyet adına dayatıyor bunu.

Merakımıza gelince... Hemen her konuda fetva vermeye pek meraklı olan bizim Diyanet İşleri Başkanlığımız ve ilahiyat hocalarımız bu üç haberle ilgili acaba ne derler? İslamiyet adına yapılan yorumlar ve dayatılan kararlar dine uygun mudur? Değil midir? Bu konuda diyecekleri yok mudur?

Melih Aşık

Milliyet

FORUMLARIMIZ

 

Facebook Sayfamız

facebook

Youtube Sayfamız

Youtube